Filmvisning med naturfotografen Ingemar Lind

Välkommen på filmvisning av naturfotografen och fågelskådaren Ingemar Lind. Ingemar visar sin film Sångfåglar och så här berättar Ingemar om filmen:

”Vad vore livet utan fågelsång? Tomt och skrämmande.

Under hela mänsklighetens utveckling har vi fått inspiration från naturen, inte minst då vad gäller just fågelsång. Många av våra främsta kompositörer har på ett eller annat sätt använt sig av sångfåglarnas melodival för att sedan omforma dem till mänsklig musik. Vi börjar i den urbaniserade delen av vår värld där koltrasten, Sveriges nationalfågel, sitter på sin teveantenn  och försöker överrösta storstadens buller. Men snart lämnar vi den delen av tillvaron och beger oss ut i naturen, ut till sångfåglarnas egna värld. Här blandas körsång med skönsjungande solister. Alfåglarnas vårhälsning från utskärgården, Blåhakens uppvaktning till sin hona från en blommande videbuske vid den lilla fjällbäcken. Ett stycke musik som ingen mänsklig kompositör ännu lyckats återge, hur skicklig hon eller han må vara. Vi får även uppleva tystnaden, denna bristvara i vårt moderna samhälle. Många fågelstämmor från olika delar av vårt land  har jag här valt ut till en halvtimmes hyllning i ljud och bild.

Som inledning blir det en kort dansuppvisning av olika fåglar till en mänsklig komposition. Jag har kallat denna för Fågelsamba.”

Välkomna till Hagasalen i Åbybergskyrkan kl 19.00 den 7 oktober.