Vallentuna Naturskyddsförening har över tusen medlemmar och det är vi väldigt stolta över! Tillsammans kan vi göra skillnad i vår kommun. Föreningen ska arbeta för att skydda och bevara naturen och miljön i Vallentuna, både den som finns i och nära tätorten och den som finns längre bort. Föreningen ska också visa naturen i kommunen och väcka intresse och förståelse för dess betydelse. Kretsens har en styrelse på mellan 6 och 8 personer. Arbetet utgår från den verksamhetsplan som fastställs på kretsens årsmöte i mars varje år.
Föreningens mål
Naturvård i kommunen:
Verka för att naturvården i Vallentuna kommun utvecklas och att värdefulla naturmiljöer bevaras.
Exempel på aktiviteter: Bevaka naturvårdsintressen i kommunens planer. Visa politiker, tjänstemän och allmänhet de unika och värdefulla naturområden som finns där exploatering planeras. Ge förslag på hur sådana områden kan användas hållbart och bevaras. Följa upp hur kommunens grönplan används. Ta fram informationsmaterial som visar värdefulla natur- och besöksområden i kommunen. Bevaka Miljödepartementets initiativ till att stödja och ge bidrag till våtmarker, exempel på intressanta platser är Helgesjön och Vadadalen.
Tätortsnära natur:
Bevara tätortsnära natur för rekreation och friluftsliv så att alla i Vallentuna ska ha tillgång till natur nära bostaden. Föreningen ska speciellt arbeta för att skogar som ger ”skogskänsla” bevaras i närheten av bostadsområden, skolor och förskolor så att barn med lätthet kan vistas i naturen.
Exempel på aktiviteter: Särskilt fokus på Kristinebergsskogen och Lindholmen. Erbjuda vandringar och guidninar nära tätorten. Uppmärksamma politiker och allmänheten på värden med tätortsnära natur och väcka debatt. Visa på viktiga skogar i kommunen exempelvis i Molnby, Össeby och Kårsta. Följa upp kommunens planer gällande Ubbysjön och verka för att det anläggs fågeltorn och strövstig mm.
Ängsmarker & Gräsområden:
Verka för att kommunen utvecklar grönområden såsom väggrenar, allmänningar och grönytor till blommande ängsmark.Exempel på aktiviteter: Kontakt med kommun och markägare gällande skötsel av naturreservatets marker. Skrivelser till kommunen om ängsmarker och hur dessa bidrar till den biologiska mångfalden. Bevaka planerna för Björkbyområdet samt följa utvecklingen av våtmarksparken.
Energi & Klimat:
Verka för att kommunens arbete med klimatanpassning och energieffektivitet utvecklas och att kommunens invånare ges goda förutsättningar till klimatsmarta val.
Exempel på aktiviteter: Bevaka klimatfrågor i planprocesser, stadsutveckling och infrastruktursatsningar. Bidra till att öka kunskapen om hur klimatkrisen kan adresseras av samhället och av mig som individ. Inspirera till handling och öka kunskapen om åtgärder och livsstilsförändringar som ger effekt i klimatarbetet.
Naturskyddsföreningens lokala röst:
Vara en förlängning av Naturskyddsföreningens riksorganisation genom att föra vidare information från dem till kretsens medlemmar och stötta riksorganisationens nationella initiativ.
Exempel på aktiviteter: Aktivt svara på remisser. Hålla föredrag, utflykter och andra aktiviteter. Delta i samrådsgrupper ex Gröna Kilarna, Angarnsgruppen. Representera kretsen i aktiviteter hos Riks- och Län, exempelvis kretskonferenser. Ordna kampanjaktiviteter, klädbytardag, miljövänliga veckan etc. Medverka vid Höstfest, vårmarknader mm. med information och aktiviteter
Arbetsgrupper
För att driva vissa frågor mer på djupet har vi ett antal arbetsgrupper, bland annat för Klimat och Skog . Mer infromation om hur de jobbar och hur du kan engagera dig hittar du på fliken ”Arbetsgrupper”
Välkommen att höra av dig för att delta i vårt arbete!